چاه سازه ای است که برای دسترسی به منابع مایع، معمولاً آب، در زمین ایجاد می شود. قدیمی ترین و رایج ترین نوع چاه، چاه آب است که برای دسترسی به آب های زیرزمینی در سفره های زیرزمینی است. آب چاه توسط یک پمپ، یا با استفاده از ظروف، مانند سطل، که به صورت مکانیکی یا دستی بالا آورده می شوند، کشیده می شود. همچنین می توان آب را از طریق چاه به داخل سفره آب تزریق کرد. چاه ها برای اولین بار حداقل هشت هزار سال پیش ساخته شده اند و از نظر تاریخی از نظر ساخت و ساز از یک آبگیر ساده در رسوبات یک جریان آب تا قنات های ایران و چاه های پلکانی و ساکیه های هند متفاوت است.
برخی از اولین شواهد از حفر چاه های آب در چین واقع شده است. چینی ها آب های زیرزمینی عمیق حفاری شده را برای آب آشامیدن کشف کردند و از آنها استفاده فراوان کردند. متن چینی The Book of Changes، در اصل متن پیشگویی سلسله ژو غربی (1046 -771 قبل از میلاد) است، حاوی بخشی است که توضیح میدهد چگونه چینیهای باستان از چاههای خود نگهداری میکردند و از منابع آب خود محافظت میکردند. شواهد باستان شناسی و اسناد قدیمی چینی نشان می دهد که چینی های ماقبل تاریخ و باستان از 6000 تا 7000 سال پیش استعداد و مهارت حفر چاه های عمیق آب برای آب آشامیدنی را داشتند. اعتقاد بر این بود که چاهی حفاری شده در محل حفاری همدو در دوران نوسنگی ساخته شده است. چاه توسط چهار ستون چوبی که یک قاب مربعی در بالای چاه به آنها متصل شده بود، پوشانده شده بود. 60 حلقه چاه نیز در جنوب غربی پکن در حدود 600 سال قبل از میلاد برای نوشیدن و آبیاری ساخته شده است. در مصر از ساکیا استفاده می شود ساکیا بسیار کارآمدتر است، زیرا می تواند آب را از عمق 10 متری (در مقابل 3 متری سایه) بالا بیاورد. ساکیا نسخه مصری نوریا است. برخی از قدیمی ترین چاه های شناخته شده جهان، واقع در قبرس، مربوط به 7000 تا 8500 قبل از میلاد هستند. دو حلقه چاه مربوط به دوره نوسنگی، حدود 6500 سال قبل از میلاد، در اسرائیل کشف شده است. یکی در آتلیت، در ساحل شمالی اسرائیل، و دیگری دره جزریل است.
حفر چاه برای مقاصد دیگر بجز آب نیز در دوران باستان و پیش از آن وجود داشته اند. برای مثال اولین چاه نمک ثبت شده حدود 2250 سال پیش در استان سیچوان چین حفر شد. این اولین باری بود که فناوری چاه آب باستانی با موفقیت برای بهره برداری از نمک به کار گرفته شد و آغاز صنعت حفاری نمک سیچوان بود.
انواع چاه:
- چاه دستی
- چاه نیمه عمیق
- چاه عمیق
- گمانه
- پیزومتری
- اکتشافی
- ویزور یا پژوهشی
برای خواندن ادامه این مطلب کلیک کنید.
مجله خبری کارویژه در تلاش است که اطلاعات مختلف هر صنعت را در اختیار شما قرار دهد برای آشنایی بیشتر با ما به سایت ما مراجعه کنید.
نظرات
ارسال یک نظر